Mari Stoel – Here Is Nothing Missing, Scheltema A’dam opening 03.10.14

Mari Stoel

Graduate Mari Stoel (2012) presents “Here is nothing missing – Er ontbreekt heir niets, opening friday oct. 3 17.00 – 18.00 h at bookstore Scheltema, Koningsplein 20 Amsterdam.  The exhibition is on view until sunday 02.11.

(NL) Met ‘Here is nothing missing’ – Er ontbreekt hier niets – laat Mari Stoel (1978) een werk zien waarin hij een alledaags voorwerp, het meest direct voor de hand liggende materiaal om mee te bouwen (een houten plank) verheft tot een decoratief symbool.

Het werk bestaat uit diverse beschilderde houten planken en een foto, waarop hij zichzelf als trotse verzamelaar etaleert. Met het geschilderde gedeelte verwijst Stoel niet alleen naar de schilderkundige truc, de Trompe-l’oeil die kunstschilders o.a. in de 17e eeuw hanteerden om zichzelf rijker te doen voorkomen dan ze waren (goud geverfde knopen en versiersels op mouwen en jacquetten), maar legt de nadruk vooral op het camoufleren van het al bestaande, door het op een supernatuurlijke manier te benadrukken, als een (schijnbaar overbodig ) streven naar perfectie, een licht ironische oefening voor maakbaar geluk.

‘Here is nothing missing’ staat symbool voor het eigen maken van je omgeving, zonder de ware betekenis ervan te ontkennen, of anders gezegd: je moet er altijd wat van maken.

Mari Stoel is alumnus van MFA St. Joost in Den Bosch en academie Minerva in Groningen. Eerder dit jaar gaf hij een solo bij Ten Haaf Projects, in de Laurierstraat. In 2010 won hij de Buning Brongers prijs en werd genomineerd voor de Koninklijke prijs voor schilderkunst in 2014. Meer info kunt u vinden op zijn website: http://www.maristoel.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s